Ishrana Pudlica, Maltezera i Jorksirskih Terijera

Vlasnici često pretpostavljaju da je hrana koju oni jedu odgovarajuća i za njihove kućne ljubimce. Međutim, to nije uvek tako. Neke od namirnica koje su jestive za ljude, pa čak i neke druge vrste životinja, mogu biti štetne za pse zbog njihovog drugačijeg metabolizma. Jedne mogu dovesti samo do blagih digestivnih smetnji, dok druge mogu izazvati ozbiljne bolesti, pa čak i uginuće.

Zbog toga ćemo ovde navesti namirnice kojima se ne smeju (namerno ili slučajno) hraniti psi, a za koje možda niste ni pretpostavili da mogu biti opasne.

KOSTI
Većina pasa voli da glođe kosti. Međutim, i kosti mogu biti opasne po zdravlje Vašeg ljubimca. Pileće, ćureće, riblje i druge kosti poseduju osobinu da se lome po dužini, stvarajući na taj način oštre, igličaste komadiće. Oni lako mogu oštetiti sluzokožu usta, želudca i creva, stvarajući opasne povrede, koje u težim slučajevima mogu dovesti do uginuća. Ukoliko pas jede previše kostiju, često može doći i do bolnih opstipacija, što se redovno događa za vreme velikih praznika i gozbi. Takođe je zabluda da kokošije glave imaju posebnu nutritivnu vrednost i da su veoma korisne. Posebno bi ih trebalo izbegavati jer imaju veliki broj sitnih kostiju i mogu biti naročito opasne.

ČOKOLADA
Čokolada sadrži teobromin, supstancu koja je stimulator srčanog rada i diuretik.
Kada pas pojede preveliku količinu čokolade, pas može postati uzbuđen i hiperaktivan. Zbog svog diuretičkog efekta teobromin može izazvati pojačano uriniranje kao i pojačanu žeđ. Povraćanje i dijareja su takođe česti, ali najopasniji je efekat koji teobromin ima na srce. Teobromin može da poveća frekvencu rada srca, ili će dovesti do aritmija. Smrtni ishod je moguć, a naročito kod pasa koji su u tom trenutku aktivni (trče, igraju se, itd.). Nakon što je njihov ljubimac pojeo veću količinu čokolade, mnogi vlasnici će pomisliti da mu nije ništa. Međutim, znakovi bolesti mogu ostati skriveni i nekoliko časova do jednog dana.
Kakao prah i čokolada za kuvanje su najtoksičnije forme. Pas težak 10 kg može ozbiljno da oboli ako pojede četvrtinu pakovanja kakaa u prahu od 250 grama ili polovinu čokolade za kuvanje od 250 grama. Ove dve namirnice sadrže 10 puta više teobromina nego mlečna čokolada. Prema tome, čokoladna torta može predstavljati veliki zdravstveni rizik za malog psa. Čak i lizanje čokoladnog preliva sa kolača može dovesti do toga da Vašem psu bude loše.
Crna čokolada je sledeća najopasnija forma, dok je mlečna čokolada najmanje opasna. Pas mora da pojede više od 250 grama mlečne čokolade da bi se razboleo. I, što je očigledno, što je manji pas, manja je i količina koja dovodi do oboljenja.

CRNI I BELI LUK
Crni i beli luk je sledeća opasna hrana koja može izazvati bolest kod pasa, mačaka, ali i drugih domaćih životinja. Luk sadrži toksični sastojak tiosulfat. Crni luk predstavlja veću opasnost. Ova toksemija kod ljubimaca dovodi do razvoja hemolitične anemije, kod koje se crvena krvna zrnca raspadaju u cirkulaciji.
Ljubimci koji se otruju lukom najpre pokazuju znake gastroenteritisa, a kasnije gube interesovanje za vodu i hranu i postaju apatični i slabi. Crveni pigment (hemoglobin) iz razorenih eritrocita pojavljuje se u urinu obolele životinje, u vidu tamno prebojene mokraće. Takođe, mogu se javiti i simptomi otežanog disanja. Ovo se dešava jer opada broj crvenih krvnih ćelija koje raznose kiseonik kroz telo.
Ovi znaci trovanja javljaju se nekoliko dana nakon što je ljubimac pojeo luk. Svi oblici luka mogu biti opasni, uključujući dehidrirani luk, sirov ili kuvan luk, kao i ostatci ručka koji sadrže beli ili crni luk. Ostatci pice i kineske hrane takođe mogu izazvati bolest.
Do trovanja lukom može doći nakon što pas ili mačka odjednom pojede veliku količinu, ili ako jede male količine tokom dužeg perioda. Pojedinačan obrok od 600 do 800 grama sirovog crnog luka je jako opasan, ali takođe, ako pas od 10 kg jede 150 grama luka tokom nekoliko dana, i kod njega će doći do anemije.
Stanje se popravlja nakon što se ljubimac spreči da dalje uzima luk. Potrebne su veće količine belog luka da bi došlo do razvoja bolesti.

MLEKO 
Neki odrasli psi i mačke ne poseduju dovoljne količine enzima laktaze, koja rastvara laktozu iz mleka. Laktoza onda ostaje nesvrena i fermentiše u crevima što dovodi do dijareje. Za one pse i mačke koji su laktoza intolerantni (isto kao i ljudi) postoji mleko bez laktoze.

„ZALOGAJ SA STOLA“
Većina nas ima običaj da za vreme ili posle obedovanja damo poneki ukusan zalogaj koji nam je ostao u tanjiru našim ljubimcima. Iako nema naočigled ničeg lošeg u tome, postoje jako dobri razlozi da ograničimo ovu naviku. Davanje komada nemasnog mesa, povrća (npr. šargarepe) ili malo pirinča neće izazvati nikakve probleme kod pasa, ali nažalost, većina ljudi se ne zaustavlja na tome.
Što češće dajete svom ljubimcu hranu sa stola, on će sve manje jesti svoju hranu. Budući da naše nutritivne potrebe nisu iste kao kod naših pasa, Vaš pas će dobiti manje vitamina iminerala koji su mu potrebni a više onih koji nisu. Takođe, i odnos proteina, masti i ugljenih hidrata neće biti odgovarajući.
Ostaci sa stola su najčešće ništa više do praznih kalorija. Ovo se naročito odnosi na hleb. A pošto verovatno sačuvate u svom tanjiru kožice i masne delove koje znate da Vaš pas voli, on će tako dobiti svu pogrešnu hranu za očuvanje zdrave linije. Gojazni psi imaju mnogo veći rizik od pojave brojnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i problemi sa zglobovima. Ovo sve više dolazi do izražaja što je pas stariji. Gojaznost je vrlo ozbiljan problem i ne sme se olako shvatiti, a sve je više prisutna kod naših ljubimaca, budući da je njihov životni vek u današnje vreme znatno duži.
Raznovrsna hrana koju mi jedemo može napraviti haos u digestivnom traktu psa. Uravnotežena, jednostavna ishrana omogućava da njihov digestivni sistem funkcioniše kako bi i trebalo. Ubacite različite namirnice i začine i nemojte se iznenaditi ako Vaš pas bude imao problema sa gasovima, lošim zadahom, tečnim stolicama, itd.

Najsigurnije je maltezere hraniti kvalitetnim granulama. Granule sadrze sve sto je psu potrebno za normalan zivor (protein, vitamin, masti…). Pozeljno je izbegavati granule koje u sebi sadrze karoten (u sasravu granula ce pisati da ima i sargarepe). Karoten nije stetan za maltezere ali zbog svojih svojstava moze se odraziti na boju dlake. Dlaka moze poprimiti zuto-crvenkastu boju.

Na Vama je da izaberete

I zapamtite, bez čokolade, bez kostiju koje lako pucaju, i bez masne hrane!

Ostali clanci

Poslednje izbačeno