Parenje Pasa

Polna zrelost ne razvija se isto kod svih rasa pasa – kod manjih pasmina, kao što je maltezer, ona nastupa ranije, između šestog i devetog meseca. S obzirom da je i dalje u pitanju štene, stručnjaci savetuju da se preskoče prva dva teranja, tako da je najbolje da ženka napuni godinu dana, idealno da prvo parenje bude sa godinu i po ili dve starosti. Naravno, kasnije može u bilo kom dobu.

Kako znati kada je ženka u teranju

U prirodnim uslovima, ženke ulaze u teranje dva puta godišnje, u proleće i jesen, međutim, s obzirom da se psi sve češće gaje po kućama, vremenom se sezonalnost izgubila, tako da nema striktnih pravila.

Ovo su znaci da je ženka u teranju:

 • mokri češće, podiže nogu kada to radi, kao mužjak;
 • pokazuje veće interesovanje za mužjake, kad izađe napolje želi da se igra s njima, zadirkuje ih;
 • postaje mazna, lenja, usporena;
 • reaguje senzitivnije, lakše se uzbudi ili uplaši;
 • prema drugim ženkama je nervoznija, prema mužjacima uplašenija;
 • podvija rep ispod nogu, liže predeo anusa i vulve;
 • moguće su promene u apetitu.

U slučaju da ne prepoznajete ove znake, onda je najbolje da vašu maltezerku odvedete kod veterinara da uradi laboratorijsko utvrđivanje progesteronskog statusa. Tada ćete znati koji su idealni dani za parenje i već možete početi s odabirom mužjaka.
Idealno je da se parenje započne između 9 i 12 dana od prvog dana teranja.

Plodni ciklus kuje se odvija u četiri faze:

 1. Proestrus faza: Prepoznaćete je po oticanju vulve (liči na šljivu) i krvarenju (ne dešava se uvek i svakoj kuji). Ova faza traje između 7 i 10 dana.
 2. Estrus faza: Ženka je potpuno spremna za parenje, jajnici oslobađaju jajne ćelije, vulva je mekša, kako bi se olakšala penetracija, a izlučevina više nije crvene, nego bele boje.
 3. Diestrus faza: Plodni ciklus je završen, ženka više ne može ostati trudna u narednih 60 do 90 dana, koliko je traje ova faza. Ukoliko ste parili svoju maltezerku i došlo je do oplodnje, diestrus faza traje do porođaja.
 4. Anestrus faza: Završna faza plodnog ciklusa, traje između 100 i 150 dana, a kada se završi, ponovo nastupa prva, proestrus faza.

Parenje maltezera – kako odabrati mužjaka

Naporedo sa utvrđivanjem plodnih dana, treba početi s biranjem mužjaka. Ako želite da vaša kuja ostvari zdravo potomstvo, nemojte pristajati na parenje s psom kome ne znate poreklo, ne samo zbog papira (jer nije poenta dobiti rasnu štenad i prodati ih), već je moguće da takav pas potiče iz sumnjivog legla ili je čak u srodstvu s vašom kujom.

U slučaju da je mužjak bez papira (tojest, iz sumnjivog legla), vrlo je moguće da on uopšte nije maltezer, već recimo mešanac maltezera i bišona/kotona/pudle. Dalje, ako pas nema papire, ne možete proveriti da li je u srodstvu s vašom kujom, a parenje između srodnika nikako ne treba da se desi, jer takva štenad se obično rode s nekom anomalijom.

Ovo su stvari koje treba da proverite s vlasnikom mužjaka:

 • rodovnik, da li su u srodstvu;
 • da li je pas ocenjen;
 • kakvog je zdravstvenog stanja, da li je redovno vakcinisan;
 • da li se pario ranije, koliko štenaca obično biva u leglu;
 • koliko je visok i težak (“maltezer krupnije građe” obično nije maltezer);
 • da li je dlaka potpuno bela i prava (“kovrdžav maltezer” ne postoji, to je mešanac, isto važi za primese bele ili žute boje);
 • kakva je pigmentacija: njuškica, oči i šape treba da budu potpuno crne boje.

Kako izgleda parenje maltezera

Nakon što ste se “dogovorili s mužjakom” (koji je uvek raspoložen za parenje, zbog visokog nivoa hormona), vreme je da se kuce upoznaju. Ako je vaša ženka strašljiva, najbolje da ih upoznate neki dan kada ona nije u teranju, da se naviknu jedno na drugo i poigraju.

Kada počne teranje, kao što smo rekli, idealno je da do parenja dođe između 9. i 12. dana (računajući od prvog dana teranja).

Ukoliko se vaša ženka ranije nije parila, nemojte se začuditi ako se ponaša izbezumljeno, uplašeno, nervozno. Pustite je da se istrči, istraži prostor (ako je došla u goste), a onda će sama početi da pokazuje       interesovanje za mužjaka.

S obzirom da su se navikli na život u stanu i da im je oslabio iskonski poriv za rasplodom, vrlo je verovatno da ćete morati da “pripomognete” svojoj kujici u parenju. Pomozite joj da se namesti lakše, s guzom podignutim u vis, pomerite joj repić, a za to vreme je mazite po glavi i smirujte ako pokazuje da je uplašena ili nervozna.

Mužjaku neće trebati puno da uradi ono što mu nagon nalaže, a kao znak da je došlo do penetracije, čuće se kujin kratak vrisak u trajanju sekundu ili dve.

Nakon uparivanja, psi ostaju “slepljeni” između 10 i 30 minuta. Potrebno je da vlasnici sve vreme budu prisutni, da ne bi došlo do povreda; jer se desi, na primer, da jedan pas opušteno počne da se šetka po prostoriji i samim time vuče za sobom ovog drugog. U slučaju da se ova faza oduži, nemojte ih razdvajati na silu – “odlepiće” se kada se opuste mišići vulve. Praksa je pokazala da je najbolje ponoviti proces parenja dva dana uzastopno.

Uobičajeno da vlasnici mužjaka kao nadoknadu za parenje uzimaju novac ili štene po izboru iz legla. Procenat uspešne oplodnje je jako visok – oko 90%. Dešava se, ali jako retko da ne dođe do oplodnje, tada je potrebno u veterinarskoj ambulanti uraditi veštačko osemenjivanje. Najbolje je ponoviti parenje posle dva dana.

Kako znati da je kuja skotna

Graviditet kod ženki traje između 58 i 63 dana, a računa se od dana parenja. Dok srednje i velike pasmine pri porođaju sve “obave same”, manjim, kao što je naš maltezer je potrebna pomoć veterinara ili iskusnog odgajivača. Graviditet se može ustanoviti između 21. i 25. dana od parenja, dok se nakon mesec dana sa sigurnošću može utvrditi (tada se uveliko primećuje napupeli stomačić i bradavice koje su tvrđe i veće).

Pregled vrši veterinar, palpacijom i ultrazvukom, a pregled rentgenom se preporučuje tek nakon 56. dana. Nemojte tražiti od veterinara da vam kaže koliko štenaca nosi kuja, jer se taj broj ne može sa sigurnošću utvrditi.

Dok je vaša maltezerka skotna, potrudite se da ima zdravu i kvalitetnu ishranu bogatu proteinima, mastima i mineralima, kako bi kuce bile zdrave i jake.

Ostali clanci

Poslednje izbačeno