<h3>Zastita pasa od buva i krpelja</h3>

Danas je na tržištu prisutan veliki broj različitih preparata koji su namenjeni zaštiti kućnih ljubimaca od spoljnih parazita. Najčešće se radi o zaštiti od buva i krpelja, ali postoje i sredstva koja imaju značajno širi spektar delovanja.

Vlasnicima pasa u prodavnicama za kućne ljubimce na raspolaganju su preparati u obliku sprejeva, ampula, ogrlica, šampona pa i medaljona. Izbor zaštitnog sredstva uveliko će zavisiti od navike i načina života vašeg ljubimca kao i u zavisnosti kakvu dlaku ima.

Možemo reći da su preparati u obliku ampula (spot on aplikacija) vlasnicima nekako najdraži. Vrlo su delotvorni, a njihovo je nanošenje jednostavno. Upravo zbog jednostavnosti aplikacije često zanemarimo čitanje uputstava, što dovodi do greške u načinu na koji sredstvo koristimo, a tako i do smanjenja njegove delotvornosti.

Potrebno je odabrati ampulu za tačnu kilažu vašeg psa. Ukoliko je ampula slabija, neće biti delotvorna. Ovo je česta greška u odabiru jačine ampule, pri čemu ulogu igra i cena – ampula za manju kilažu je jeftinija.

Većina ovih sredstava ne sme se stavljati na mokru životinju, a preporučuje se da se pas ne sme pokvasiti najmanje dva dana pre i dva dana nakon nanošenje ampule.

Jedna ampula namenjena je jednoj aplikaciji. To znači da treba potrošiti sav sadržaj ampule odjednom. Dlaku treba razmaknuti i sredstvo staviti na kožu po uputstvima proizvođača.

Neke su ampule predviđene za pse, a otrovne su za mačke i obrnuto! Često dolazi do trovanja mačaka ili pasa jer vlasnici deo ampule namenjene psu nakapaju i na macu. Naravno, na sredstvu je jasno naznačeno da ne sme na mačke, pa je čitanje uputstava zaista važno.

Većina ampula pruža zaštitu u periodu od 4 nedelje. Oko ovoga su vrlo česte zablude. Naime, ampule se prodaju na komad. Kako su u pakovanju 3 ili 4 ampule, na kutiji će pisati da je to zaštita za 3 ili 4 meseca. Ipak, taj se podatak odnosi na celo pakovanje, a ne na pojedinačnu ampulicu.
Postoje ampule namenjene za pse koje ne deluju na krpelje već samo na buve. Obično su jeftiniji od onih namenjenih zaštiti i protiv buva i krpelja, pa privuku vlasnike prvenstveno cenom.

Ostali clanci

Poslednje izbačeno