Zašto pas grize?

Psi su vrlo društvene životinje i u njihovoj je prirodi da poštuju hijerarhijska pravila grupe. U čoporu uvek postoji vođa, a ostale jedinke zauzimaju različite pozicije, već prema tome u kojoj meri su uspele da se nametnu ostalima.

Griženje je obično normalna, zdrava navika sve dok nije destruktivno. Psi grizu iz mnogo razloga: kako bi ispraznili nakupljenu energiju, redukovali stres, u vreme rasta zuba (od 3. do 6. meseca starosti) ili iz jednostavnog razloga što im je to zadovoljstvo. Griženje je deo prirodnog procesa odrastanja i važna komponenta igre štenaca.

Iako je Vaš pas veoma mlad i još se igra, morate mu jasno dati do znanja kad igra prestaje. Morate biti autoritativniji, naučite ga da se vrati na “mesto” i da tamo čeka dok ga ne pozovete. Za naredbu kojom ćete se služiti odaberite kratku reč i neka je koriste svi u Vašoj porodici.

Inhibicija ugriza je termin koji označava kontrolisanje jačine ugriza ukod pasa. Svaki oblik ugriza treba ozbiljno shvatati, bez obzira da li se radi o neagresivnom ugrizu u igri, prilikom pozdravljanja ili kad Vaš ljubimac od Vas traži pažnju. Nikada nemojte takve ugrize olako shvatati, jer će pas time dobiti “zeleno svetlo” da je takvo ponašanje u redu.

Odredite pravila prihvatljivog ponašanja i nemojte popustiti u svojoj odluci. Svom ljubimcu ponudite novu igračku i provedite više vremena u zajedničkoj igri. Svakako ga u dobi od 6 meseci uključite u neki od početnih kurseva dresure.

Još kao štenci kada su potpuno zavisni od majke, psi nauče prve lekcije inhibicije ugriza od majke i svojih braće i sestara.

Budite uporni, i Vaš će pas naučiti kontrolisati jačinu ugriza. Nema psa koji neće ugristi u njemu pravim, a nama pofrešnim okolnostima. Psa morate naučiti gde je granica i kada je dosta. To ne znači da će pas odmah prestati da grize, već treba prvo naučiti da grize nežno. Ako Vas pas u vreme igre i sl. ugrize, kažnjavajte ga samo za one “jake” ugrize. Kada nauči kontrolisati jake ugrize, počnite ga kažnjavati za one osrednje, pa sve dok mu potpuno ne zabranite “grickanje” ljudske kože, odeće i sl.

Svaki put kad Vas pas počne jače gristi, nekim uzvikom mu dajte do znanja da je preterao. Nakon toga ne gledajte ga i potpuno ignorišite nekoliko sekundi. Na taj način će pas izgubiti Vašu pažnju i pomalo početi shvatati da nesme to raditi. Svaki put kad pas grize ponovite postupak, jer ponavljanjem pas će naučiti. Vrlo je bitno ga upozoriti uzvikom i ignorisati odmah kada počne gristi. Nakon 2 – 3 nedelje slediće razultati, jer u tom peridu pas počinje shvatati da takvim ponašanjem gubi Vašu pažnju. U takvim trenucima mu ni na koji način ne pokazujte pažnju, bilo pogledom, govorom ili stavljanjem brnjice ili sl. Sve te radnje rezultovaće kontra efektom, jer za psa predstavljaju podsticaj za takvo njemu “prihvatljivo” ponašanje. Jasno mu morate postaviti pravila u igri u kojoj uvek Vi “pobeđujete”, da uzima igračku ili je pusti onda kada mu Vi to kažete.

Štenci vole grickati, jer upravo zubima istražuju svoj svet, medjutim Vama to kasnije može biti jako bolno. Učenje inhibicije ugriza, naučiće psa da ne sme stavljati zube na ljudsku kožu ili da to mora činiti nežno. Inhibiciju ugriza pas bi trebao da nauči do dobi od 5 – 6 meseci, ali isto tako trebao bi se naviknuti na prisustvo ljudske ruke, prilikom pregleda zuba i usana.

Budite uporni i sigurno će slediti rezultati.

dr.vet. med. Mirjana Pejcic

Ostali clanci

Poslednje izbačeno